Over mij

Hoe het begon

Vanaf mijn tiende wist ik: ik word musicus.
Het duurde even tot ik besefte dat daarvoor wel dag in dag uit flink geoefend moet worden! Maar dat had ik ervoor over.

Wel jammer dat ik regelmatig pijn aan mijn nek had door al dat oefenen en het gesjouw met mijn cello.

Tijdens mijn studie aan het conservatorium kwam ik erachter, dat oefenen alleen niet voldoende is. Soms mislukten dingen tijdens een uitvoering, ook al had ik uren en uren aan de muziek gewerkt.
Dan werd ik zo zenuwachtig, dat ik het toch weer verprutste.

Ook na mijn studie bleef ik dit tegenkomen. Ik ging op zoek naar een oplossing voor mijn probleem. Ik probeerde van alles: psychotherapie, yoga, meditatie, sporten.

Maar het probleem ging niet weg.

Tot, op een dag: ik had repetitie met mijn strijktrio. De altvioliste pakte haar instrument uit en begon te spelen. Ik keek verbaasd op en zei: wat heb jij gedaan? Heb je een nieuwe altviool? Het klinkt zo mooi! Ze lachte en vertelde dat ze net een les Alexander techniek had gehad. En daardoor was ze zo vrij in haar lijf, dat het spelen totaal anders voelde – en klonk.

Doris Hochscheid Alexander techniek

Wauw.
Dat wilde ik ook!

Ik heb meteen diezelfde week ook een les Alexander techniek geboekt.

Licht als een wolkje

Mijn eerste ervaring met Alexander techniek was prachtig: ik voelde me zo vrij en licht. Het was alsof ik in een ruimtecapsule zweefde en de zwaartekracht geen vat op me had. De wereld zag er direct heel anders uit!

Ik ging meteen wekelijks en na een tijdje twee keer per week naar de lessen. Ik voelde dat dit iets was waarmee ik eindelijk kon uitvinden wat er precies gebeurde als ik op het podium verkrampte.

Ik kwam erachter dat ik heel veel onbewuste gewoontes had die ervoor zorgden dat ik niet echt vrij speelde. Niet zo vrij als nodig was om op het podium genoeg ‘over te houden’.

Door de Alexander techniek werd ik me bewust van die gewoontes en kon ik ze afleren.
Mijn spel werd vrijer, mijn klank mooier, mijn nekpijn verdween helemaal, ik kreeg duizend keer meer plezier in het spelen en mijn zelfvertrouwen groeide maar door.

Ik was er zo gelukkig mee dat ik besefte: hier wil ik andere mensen ook mee helpen!
Deze techniek pakt dingen aan waarvan je niet eens wist dat ze aangepakt moesten – en konden – worden. Dit moet de wereld weten!

Praktijk voor Alexander techniek

Fast forward naar het heden

Intussen geef ik meer dan 18 jaar les in deze techniek en heb ik met de meest uiteenlopende mensen gewerkt. Kinderen die hun schooltas moeten sjouwen, ouderen die rechter op willen blijven lopen, moeders die na de bevalling rugpijn houden, mensen die een blessure kregen tijdens het sporten, dokters en psychologen, musici, acteurs en dansers net als ik op zoek naar meer vrijheid.

Het is een techniek voor iedereen, die je helpt om zelf je probleem op te lossen.

De oorzaak ervan wordt aangepakt, en de symptomen verdwijnen uiteindelijk vanzelf.
Dat geeft een blijvend resultaat. En je kunt erin blijven groeien!

Nieuwe ontdekkingen

Zelf ben ik ook doorgegroeid: sinds een aantal jaren ontwikkel ik me ook  als actrice en maak ik muziektheater. De Alexander techniek komt daarbij natuurlijk goed van pas: het helpt me om met de ruimte te spelen. Zowel de ruimte om mij heen als die in mijzelf.

Als acteur werk je met je verbeelding en je lichaam. Je brengt voelen, denken, verbeelden en intuïtie bij elkaar. Dat raakt mooi aan de Alexander techniek!

De vrijheid en speelsheid die het acteren me geeft maken dat ik steeds meer voel: ja, dit ben ik. En dit wil ik doen. Op het podium, en ook in mijn lesgeven.

Naast acteren heeft ook de Tao mijn eigen spelen en lesgeven verrijkt.

De laatste jaren verdiep ik me namelijk ook in het Taoïsme. Deze eeuwenoude Chinese mysterieschool traint op allerlei manieren gezondheid, vitaliteit, bewustzijn en spirituele vermogens. Tot mijn verrassing merkte ik al snel dat de technieken en meditaties die ik daar leerde vaak opvallende raakvlakken hebben met de Alexandertechniek. Door de Tao ben ik meer diepte gaan ervaren: de verbinding tussen de wereld binnen en buiten mij.

Heel erg interessant!

Ik integreer dan ook regelmatig Taoïstische technieken in mijn lesgeven.

Doris Hochscheid

Alles in één

Al deze technieken grijpen voor mij op een unieke manier in elkaar. Ik merk steeds meer hoe dat mijn leven èn mijn lesgeven positief beïnvloedt. Het voelt alsof ik steeds verder open ga en anderen daardoor steeds meer en beter kan zien en helpen.

Het inspireert me enorm om zoveel verschillende mensen te helpen. Elke leerling is anders en vraagt van mij creativiteit en openheid. En het allermooiste is om te zien hoe mensen groeien in hun bewustzijn en hoe deze techniek ongemerkt en heel geleidelijk je leven kan veranderen. Dat heb ik al zo vaak gezien, daar krijg ik nooit genoeg van!